Draadloos opladen

Klaar met het gehannes met laadsnoertjes en kabels? Is je telefoon leeg omdat je vergeten bent je laadkabel er in te steken dan is draadloos laden een uitkomst voor je!

Draadloos laden is super comfortabel en eenmaal gewend ... wil je niet anders meer. Je legt je toestel neer op de Qi lader en het draadloos laden begint. Word je gebeld dan neem je je toestel op zonder verstrikt te raken in de kabels of vast te zitten aan de muur.


draadloos opladen
Techniek
De Qi technologie is ontstaan in de samenwerking tussen verschillende grote merken samengebracht in het Wireless Power Consortium. Dit is dan ook 's werelds meest gebruikte oplaadtechnologie. Op dit moment is versie 1.1 (voor vermogens tot 5 Watt) en versie 1.2 goed verkrijgbaar. Versie 1.2 maakt het mogelijk met meer vermogen (10 Watt = sneller) en grotere afstand te kunnen laden. Ontwikkeling van de 15Watt en hoger versies wordt nog druk gewerkt.

De Qi technologie is gemaakt voor toestellen met een beperkt vermogen zoals smartphones en enkele tablets. Het werkt via de inductie techniek zoals dit al tijden toegepast wordt bij de elektrische tandenborstels. Om gebruik te kunnen maken van de Qi technologie dien je zowel een Qi lader als ontvanger te hebben. Een Qi ontvanger is standaard ingebouwd in de Google Nexus, Lumia, LG en HTC toestellen, Samsung Galaxy S7/S6, maar ook een smartwatch als de moto 360.

Daarnaast zijn er fabrikanten die hun smartphones en tablets uitrusten met een Qi voorbereiding. Hiermee is het mogelijk om achteraf een Qi ontvanger in het toestel te plaatsen als een soort van accessoires. Enkele van voorbereide toestellen zijn de Samsung S3, S4 en S5 en de Note 4 en Note 3.

Draadloos opladen Note 4 Draadloos opladen case iPhone 6

Is er geen voorziening voor een Qi lader door de fabrikant getroffen dan is het toch nog mogelijk om je toestel Qi geschikt te maken met een Qi hoesje of inlay. Bij het hoesje is de draadloze ontvanger verwerkt in de cover waarbij de cover de laadpoort van je toestel gebruikt. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij de iPhone 6. Andere optie is om een inlay te gebruiken die net zo als de cover verbonden is met de laadpoort van je toestel. Deze hele dunne inlay kan weggewerkt worden achter je accudeksel of tussen je toestel en je eigen hoesje in.

Enkele weetjes
- Qi technologie is wereldwijd de meest gebruikte oplaad techniek voor smartphones
- Draadloos laden is veilig, werkt alleen met een Qi ontvanger
- Maximale vermogen (output) is nu 15 Watt. 5 Watt en 10 Watt zijn goed verkrijgbaar de 15 Watt versie nog mondjesmaat
- Draadloos laden zorgt voor energieverlies; om laadsnelheid hoog te houden is de efficiëntie van de lader + voldoende vermogen van de adapter belangrijk
- Het toestel dient dicht bij de lader te zijn (< 6mm)
- Er komen steeds meer Qi producten op de markt; zo ook om op te laden in de auto, Qi wekker klok etc

Draadloos-laden.com is gespecialiseerd in zowel draadloze laders als ontvangers waarmee je smartphone of tablet in no-time op te waarderen is.

Overzicht van populaire toestellen en hun draadloze ambities: Qi geschikte toestelen

17 Artikel(en)

per pagina

17 Artikel(en)

per pagina